YÜKLENİYOR...

Yaşanmış Bir Başarı Öyküsü

Cumhur Atış, 11 yaşında babasını kaybetti, simitçiliğe başladı. Liseyi ve üniversiteyi bin bir zorlukla bitirdi, öğretmen oldu. Özel okullarda çalıştı. Bir grup arkadaşıyla dershane işine girdi. Bugün 10 dershanesi, 4 okulu var. Okullarında 6 bin 200 çocuk okuyor. Simit sattığı günlerden kalan boyun fıtığı ağrısını 'mutlu bir hatıra' gibi taşıyor yanında
 Cumhur Atış, 1953'te, tütün üreticisi bir ailenin çocuğu olarak Ödemiş'te doğmuş. "Tütün üreticiliği 12 ay devam eden zahmetli ve yorucu bir iştir. Kundaktaki bebekten bile yardım beklenir. Bu nedenle çalışmaya başladığım tarihi hatırlamıyorum" diyor.

11 yaşındayken babasını kaybetmiş. O günlerde taşıdığı ağır simit tezgâhının hatırasını, boyun fıtığı olarak hâlâ taşıyan Cumhur Atış, henüz orta bir öğrencisiyken, hafta sonları Ödemiş Pazarı'nda simit satarak evin bütçesine katkıda bulunmak zorunda kalmış. Para kazanayım derken sınıfta kalmış.
Aynı yıl, Ödemiş'te yapılan bir lise inşaatı, ileride kazancını eğitimden sağlayacak olan Atış'a, bu kez farklı biçimde unutamayacağı bir olanak sağlamış. Ağabeylerinin desteğiyle liseyi okumuş. Arkasından Karadeniz Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nü bitirmiş. 1977'de Milli Eğitim'e bağlı kurumlarda eğitimci olarak çalışmaya başlayan Cumhur Atış, daha sonra özel eğitim kurumlarına geçmiş.

Doğru zaman, doğru yer!

Özel eğitim kurumlarında çalışma dönemi Cumhur Atış için, iş fırsatlarına giden yolları açmış. Kendi anlatımıyla 'doğru zamanda, doğru yerde, doğru insanlarla' olmanın avantajını yakalmış. Kendisi gibi bir grup eğitimci arkadaşıyla 1990'da Özel Başarı Dershaneleri'ni oluşturur.

İzmir - Alsancak'ta kurulan bu dershane, önemli bir başarı düzeyi yakalar. Cumhur Atış, 1996'da Tire'de, 1997'de de Ödemiş'te dershane açar. Dershane zinciri büyürken, daha rasyonel çalışma ve entegrasyon gerekleri ile Türev Matbaacılık ve Reta Ajans'ı kurar. 2000 yılında Ödemiş'te üçüncü dershaneyi açar.

Atış'a göre 'düşlediklerini yapmak, yapacaklarını düşlemektir.' O da kendi düşlerini gerçekleştirmek için önemli bir adım daha atmaya hazırlanır. Başarı Dershaneleri'nin Bayındır şubesini açtığı yıl, (2000 - 2001 eğitim öğretim yılı) İzmir Bostanlı'da 'Özel Karşıyaka Başarı İlköğretim Okulu'nu açar. Böylece, kendi deyimiyle 'eğitimle ilgili meslek yaşantısını taçlandırır.'
Sistemli, düzenli ve güvenli servis için, 2001'de yaklaşık bin 500 kişilik yemek kapasiteli Arslanaga Tabildot Gıda'yı kurarak gıda sektörüne de adım atar.

Başaran topluluk

Başarı dershaneler zinciri büyümeye devam eder. Urla, Alsancak ve Aliağa'da üç yeni dershaneyi daha açar ve şube sayısı 9'a çıkar. Cumhur Atış'ın duracağı yoktur. Anasınıfından üniversiteye uzanan eğitim zincirinde lise halkasını Mart 2003'te tamamlar. İzmir'in köklü eğitim kuruluşlarından Özel İzmir Lisesi'ni zincire katan Cumhur Atış; Özel İzmir Başarı Eğitim Kurumları (Özel İzmir Başarı Anadolu Lisesi, Özel İzmir Başarı İlköğretim Okulu, Özel İzmir Başarı Kevser Tatari Anaokulu) adı altında hizmet veren üç okula daha sahip olur. Bugün eğitim alanındaki deneyimiyle büyüyen ve başarı grafiği hızla yükselen Başarı Topluluğu, 2003 - 2004'te 300 öğretmen, 150 yardımcı hizmet personeliyle 6 bin 200 öğrenciye eğitim veriyor.

Şimdiki düşü üniversite

Atış'ın yeni hedefi İzmir'e yeni bir üniversite kazandırmak. "Şu aşamada vakıflaşma ve mütevelli heyetinin oluşturulması çalışmalarını yürütüyoruz. Buca'da eğitim yeri olarak ayrılmış bazı özel mülkler için görüşmelerimiz sürüyor. Yüksekokul üzerinde yoğunlaştık. Turizme ara eleman yetiştirme, elektrik - elektronik ve bilgisayar programcılığı gibi çağımızın mesleklerine yönelik bölümler açmayı düşünüyoruz. Başarı Eğitim Kurumları yoluna devam edecek. Başarı hayata atılan imzadır. Biz de bu imzayı atmaya devam edeceğiz" diyor.

Düşünün şimdi! Kaç öyküde kahramanımız düşlerine dokunabilmiştir?.. Cumhur Atış'ın hayatında büyük zorluklar da var ama sonuç? O, düşlerine dokunabilmiş şanslılardan. Bu yüzden kendini çok mutlu hissettiğini söylüyor. Aslında onu 'Başarı'nın topluluğuna götüren felsefe çok basit: Koca bir ağaç, küçük bir sürgünden yetişir. Görkemli bir kulenin hayranlık uyandıran heybetini takdir etmek kolay, önemli olan yapımına 'küçücük bir tuğla' ile başlandığını unutmamak!

10 dershane, 4 okul

1. Başarı Dershaneleri (10 tane)
2. Özel Karşıyaka Başarı İlköğretim Okulu
3. Özel İzmir Başarı Anadolu Lisesi
4. Özel İzmir Başarı İlköğretim Okulu
5. Özel İzmir Başarı Kevser Tatari Anaokulu
6. Türev Yayıncılık ve Matbaacılık Ltd. Şti.
7. Reta Ltd. Şti. (Renk Otel, Reta Ajans)
8. Arslanağa Ltd. Şti. (Üç şirket)
9. Başarı Botanik Bahçesi
10. Belfu Sigortacılık Ltd. Şti.

Kışın kız yurdu, yazın Renk Otel

Cumhur Atış, son olarak turizm sektörüne de girdi. Urla'da 'doğru yönlendirilemediği için atıl olan' bir yeri ekonomiye kazandırdı ve yöreye renk getireceğine inandığı için de adını Renk Otel koydu. Atış, bu konuda şunları anlatıyor:

"İzmir'e 20 dakika mesafede. Kışın İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün kız öğrencilerine yurt olarak kullandıracağız. Çeşmealtı'nın karşısında 3 ada var, ama, değerlendirilemiyor. Biz, 12 ay eğitim, 10 ay öğretim sloganıyla yola çıktık. Öğrencilerin belli kişilik ve kimliklerinin oluşabilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için yaz kampları gerekli. Bu çalışma, kent içinde olmaz. O adaları görünce heyecanlandım. Maliye'ye sordum. Orman Bakanlığı'na devredildiğini, oradan da değişik devlet kurumları tarafından 49 yıllığına kiralandığını öğrendim.

Tek bir çivi çakılmamış, yatırım planı da yok. Güzelim koylar bu projeyi yaşama geçireceğimiz yerler olarak karşımızda dururken, atıl bırakılmış. Orada hiçbir çivi çakılmıyor. Oturup kalkacak bir yer yok. Kaderine terk edilmiş. Biz bu yıl orada farklı bir çevre yaratacağız. Bu iki taraflı bir olay. Eğitim camiasında farklı bir konum yaratak adına personelimizin ödüllendirilmesi, tatil imkânı sağlanması, örnek oluşturulması ve profesyonelliğe inanma adına güzel bir örnek."